weerspiegeling van zon achter boom

Bandcamp Friday

Vrijdag 3 februari is het weer “Bandcamp Friday”. Het moment om wat van mijn muziek aan te schaffen. Bandcamp keert dan namelijk het volledige bedrag van de verkoop van de muziek uit aan de artiest.

Ik kies ervoor om mijn nieuwe muziek uit te brengen op Bandcamp. Bandcamp is geen commercieel platform, maar eerder een online platenwinkel, voor en door muziekliefhebbers. Artiesten krijgen een eerlijke vergoeding (80-85% van de opbrengst). En op Bandcamp Fridays dus zelfs de volle mep.

Als tiener fietste ik met mijn maandelijks verkregen geld op zak rechtstreeks naar de platenzaak. Uren bracht ik er door, met een koptelefoon op aan een balie waar de medewerker de door mij gekozen langspeelplaat op een van de rij draaitafels legde. En de keuze was beperkt.

Een paar albums geleden schreef ik er het liedje Record Store over.

Wie luistert er nog op die manier naar muziek? En via welk medium dan? Je kunt nu heel makkelijk bij alle muziek die ooit verscheen. Maak een playlist en streamen maar. Dat is de reden dat ik heb besloten om geen fysiek album meer te maken. Dat kost een hoop geld en bijna niemand koopt die dingen nog.

En denk niet dat Bandcamp een of ander obscure alternatieve organisatie is. Ook de grote artiesten brengen daar hun muziek uit. Ik ben er in goed gezelschap.

scroll-to-top button